top of page

המדריך לאבות גאים: איך להיות אבא בזוגיות גאה?

תמונת הסופר/ת: משה ארגמןמשה ארגמן

עודכן: 19 בנוב׳ 2024

אבות גאים, אין דבר מרגש יותר מלהוסיף את תפקיד "אבא" לזוגיות גאה. ויחד עם זאת, זה שינוי מפחיד המערער את האיזון האישי והזוגי. כשותפים זוגיים בזוגיות גאה, אנחנו מתמקדים במערכת יחסים אינטימית עם בן הזוג, ובונים יחד מערכת חיים המושתתת על צרכים, ציפיות וחלומות משותפים. אולם, עם הגעת הילד, המציאות משתנה בבת אחת: עכשיו מתווסף תפקיד נוסף – תפקיד אבא (ובמקרה שלנו: אבות, אבות גאים), המביא איתו אחריות חדשה ושגרת חיים אחרת בתוך זוגיות גאה, כזו הדורשת התמסרות מלאה ותשומת לב לצרכים הפיזיים והרגשיים של הילד. האיזון הדינמי שבני הזוג יצרו ביניהם מתערער, ותחושת "אנחנו" צריכה להתרחב ולהכיל את "המשפחה" החדשה. כעת נדרש מן האבא הטרי לתמרן בין הצרכים של הילד לבין הצרכים של בן הזוג, וכל זאת תוך שהוא לומד את תפקידו החדש ומתמודד עם השינויים בעולמו הפנימי. 


כשמדובר בהורות גאה, אבות גאים וזוגיות גאה, האתגרים שבמעבר מתפקיד בן זוג לתפקיד אבא נושאים עמם רבדים נוספים של מורכבות. עבור אבות גאים, המעבר להורות אינו רק שינוי בתפקיד האישי והזוגי, אלא כולל לא אחת התמודדות עם נורמות חברתיות ושאלות של קבלה והשתייכות. בנוסף לאתגר הרגשי של האבהות והאחריות כלפי הילד, אבות גאים נדרשים להתמודד עם מסרים ולעיתים אף סטריאוטיפים מהחברה הרחבה, המשפיעים על חווייתם כהורים. פעמים רבות עולה גם הצורך ביצירת תחושת לגיטימציה וביטחון כלפי הילד, אשר ייתכן ויהיה חשוף לשאלות מצד ילדים אחרים ומצד מסגרות חינוכיות, שאין להן בהכרח מודעות מספקת למשפחות להט"ביות. נוסף על כך, קיימת לעיתים ציפייה פנימית או חיצונית להוכיח מסוגלות הורית גבוהה במיוחד, כדי להתגבר על כל דעה קדומה או סטיגמה אפשרית. כל אלו מציבים לאבות גאים בזוגיות גאה אתגר של יצירת זהות הורית מגובשת, בטוחה ומחוברת, שאינה מתערערת לנוכח לחצים חיצוניים.



מהו "איזון פנימי" ו"סנטר הפנימי"?


כדי להצליח לשמור על קרבה בזוגיות גאה ובמקביל להיות נוכח ויציב בתפקיד של אבא, יש צורך בבניית עוגן פנימי שמאפשר יציבות אל מול השינויים. גיבוש סנטר פנימי - איזון פנימי - מאפשר למצוא איזון מחודש בין הזהות האישית לבין הזהות החדשה כאבא, ולתמוך גם בצרכים של בן הזוג ושל הזוגיות.


הסנטר הפנימי – אותה תחושת יציבות פנימית המאפשרת לאדם להרגיש שלם גם בתוך קשרים קרובים ותובעניים. הסנטר הפנימי הוא למעשה התחושה שיש לנו עוגן פנימי שאינו תלוי באחרים, מה שמעניק לנו אפשרות להיות בקשר מתוך בחירה ולא מתוך תלות או צורך באישור. עבור אבא בזוגיות גאה, מציאת סנטר זה מאפשרת לו להיות שם עבור הילד באופן מלא – כלומר, להעניק תמיכה, אהבה ונוכחות – מבלי להתמסר עד כדי כך שהוא מאבד את זהותו העצמית. במקביל, היכולת לשמור על הסנטר הפנימי עוזרת להישאר נוכח גם בזוגיות, המצריכה גם היא תשומת לב והתמסרות. סנטר פנימי מאפשרת לאבות גאים בזוגיות גאה להתמודד עם מתחים או ציפיות, ולקחת החלטות המתאימות לצרכיהם, ולצרכי הילד מתוך איזון ולא מתוך חיכוך פנימי. כך נוצרת מערכת יחסים בריאה, שבה אבא יכול להיות גם בן זוג ויכול לתמוך באחרים מתוך עוצמה פנימית, תוך שמירה על זהותו האישית והרגשית.



קוביה הונגרית

איך לפתח לעצמנו "סנטר פנימי"?


כדי למצוא את הסנטר הפנימי ולבסס תחושת יציבות פנימית כאבות גאים, יש להתחיל בתהליך של חקירה עצמית וגיבוש מודעות עמוקה לצרכים, לרגשות ולמטרות האישיות. דרך ראשונה לכך היא: פיתוח מודעות עצמית – להבין מה מניע אותנו, מה גורם לנו לתחושות של חוסר יציבות, ומה הצרכים העמוקים שמפעילים אותנו בתוך קשרים. זהו תהליך שדורש כנות עם עצמנו ובדיקה אמיצה של מקומות שבהם אנחנו נוטים להישען על אחרים לאישור או לנחמה. בהמשך, ניתן להשתמש בטכניקות כמו מדיטציה או כתיבה רפלקטיבית כדי לפתח שגרה של התחברות למחשבות ולתחושות, ובכך להעמיק את הקשר שלנו לעצמנו.


במקביל, חשוב לעבוד על תהליך של הגדרת גבולות פנימיים. הגבולות הפנימיים הם מה שמאפשר לנו לשמור על עצמנו מבלי להיסחף ברגשותיהם או בציפיותיהם של אחרים. כך, גם בתוך זוגיות גאה והורות, יש לנו את היכולת לשים גבולות במקומות הנכונים ולאפשר לעצמנו לשמור על העצמאות הרגשית. במובן זה, אחד הכלים המשמעותיים הוא תרגול מיומנויות של ניהול מתח ומודעות לגוף, כמו נשימה עמוקה והקשבה לתחושות הגוף. כלים אלו מסייעים להרגיע את המערכת הרגשית כשהיא נמצאת בלחץ או מתח – ומאפשרים גישה נינוחה ובטוחה יותר לאתגרים.


בנוסף, במערכות יחסים, חלק בלתי נפרד מהשגת הסנטר הפנימי הוא יכולת לתקשר את הצרכים בצורה כנה ואותנטית. כאשר אדם לומד לבטא את רצונותיו באופן ברור ולא מתוך פחד או תלות, הוא מקדם יחסים בריאים יותר ומרגיש מוערך ושלם בתוך הקשר. תרגול של תקשורת אסרטיבית מאפשר לנו להיות אמיתיים ולבסס את הזהות העצמית שלנו מבלי לוותר על קרבה. כך, הסנטר הפנימי שלנו הופך לא רק לעוגן פנימי אלא גם למשאב עוצמתי לחיים האישיים והזוגיים.



תרגילים לאיזון פנימי


כדי למצוא את הסנטר הפנימי כאבא, ולהעמיק את תחושת היציבות האישית בזוגיות גאה, אפשר להשתמש בתרגילים מעשיים שמטרתם לחזק את החיבור הפנימי ואת היכולת להתמודד עם אתגרי היומיום מבלי לאבד את עצמנו כאבות גאים בתוך הסיטואציה:


  • תרגיל ראשון: מיקוד נשימה ומודעות עצמית

פנו לעצמכם 5-10 דקות מדי יום לתרגול נשימה מודעת. התיישבו במקום שקט, עצמו עיניים ונשמו עמוק לתוך הבטן, תוך שאתם סופרים עד ארבע בנשיפה ועד ארבע בנשימה. כשאתם חשים רגועים, שאלו את עצמכם: מה אני מרגיש עכשיו? מה אני צריך כרגע? נסו לשים לב לתחושות שעולות בגוף או לרגשות שנוכחים מבלי לשפוט אותם. בתרגול מתמשך, תשומת הלב לתחושות אלו תסייע לכם לזהות מצבים שבהם אתם מרגישים יציבים או לחילופין יוצאים מאיזון. עם הזמן, תרגול זה מחדד את המודעות העצמית ומאפשר לנו להתחבר מחדש למרכז הפנימי שלך גם במצבי לחץ.


  • תרגיל שני: הגדרת גבולות פנימיים  

תרגיל זה עוזר לזהות את הקווים הפנימיים החשובים לנו ולהתחיל להגדיר אותם לעצמנו. קחו דף נייר וכתבו עליו תחומים שבהם אתם מרגישים לפעמים שקשה לכם לשמור על עצמכם – למשל, בתחום הזמן האישי, בתקשורת זוגית או במתן מענה לצרכים של אחרים על חשבון הצרכים שלכם. ליד כל תחום, רשמו משפט שמבטא את הגבול שתרצה להציב: למשל, "אני לוקח לעצמי 15 דקות של שקט לפני שאגיב." לאחר מכן, בחרו גבול אחד לתרגל בכל יום – למשל, תרגול של זמן אישי. התרגול מאפשר לחוות את ההשפעה החיובית של גבולות בריאים על תחושת העצמיות והאיזון, ומסייע למצוא את המקום הנכון עבורך בין נתינה לאחרים לבין שמירה על העצמיות. 


שני התרגילים האלו, בשילוב תרגול יומיומי, יכולים להוביל לחיזוק התחושה הפנימית של יציבות ועצמאות ולבנות עוגן פנימי יציב ומחובר יותר כאבות גאים.



המסע להורות גאה: יציבות פנימית כבסיס להורות וזוגיות בריאה


המעבר מתפקיד בן הזוג לתפקיד אבא, במיוחד עבור אבות גאים, הוא מסע מאתגר אך גם עמוק ומרפא. תהליך זה דורש לא רק הסתגלות לתפקידים חדשים ולחצים חיצוניים, אלא גם חקירה פנימית כדי לבסס תחושת יציבות ואיזון פנימי. מציאת הסנטר הפנימי – אותו מקום שבו אנחנו מרגישים שלמים עם עצמנו ועם הבחירות שלנו – היא חיונית כדי להיות נוכחים במלואם גם כאבות גאים וגם כאנשים בזוגיות גאה. בעזרת תרגולים פשוטים אך משמעותיים של מודעות עצמית, נשימה ותקשורת אסרטיבית, ניתן להתחבר מחדש למרכז הפנימי ולהתמודד עם אתגרי היום-יום מתוך מקום של עוצמה פנימית.


המסע הזה הוא לא תמיד פשוט, אבל כל צעד קטן בדרך מוביל אותנו למקום של יותר חיבור, יותר יציבות, ויותר נוכחות בחיים האישיים ובתוך הזוגיות. תנו לעצמכם את הזמן לחקור ולהשקיע במודעות עצמית, להקשיב לגבולות הפנימיים שלכם ולתרגל טכניקות שמחברות אותנו לעצמנו. כשאנחנו מחזקים את הסנטר הפנימי שלנו, אנחנו לא רק בונים מערכת יחסים בריאה עם בן הזוג ועם הילד, אלא גם עם עצמנו – דבר שמאפשר לכל אחד מאתנו להיות אבא שלם ומאושר.


רוצים לעבור תהליך בליווי מקצועי הקשור לחיבור בין הורות לזוגיות? מלאו את הטופס ואחזור אליכם בהקדם:



Comments


bottom of page